AWS adresser i GIS

Publiceret 05-02-2015

Som hovedregel skal de adresser kommunen har oprettet i deres egne systemer samtidig være registreret i BBR, så de kan udstilles for alle brugere via AWS.

For kommunerne vil det derfor være en hjælp at have en korttjeneste, med adresser fra AWS liggende i det kort- eller GIS-system, man anvender til ajourføring af adresser. Det kan f.eks. være AdresseLink fra Geosite.

Adresserne fra AWS opdateres med få minutters forsinkelse, efter de er oprettet i BBR. Så hvis man vil følge med i om en adresse er slået i gennem i BBR, skal man have en lille smule tålmodighed.

Andre GIS-brugere kan naturligvis anvende AWS’ korttjenester på samme måde, og dermed sikre sig superfriske adressedata – nemt og uden omkostninger.

Hvordan gør man?

Man går ind på AWS.dk, og følger den udførlig beskrivelse og vejledning. Hovedprincippet er, at der vælges en af de 4 AWS korttjenester.

  • Vælg AWS 4 Korttjenester
  • Vælg WMS, hvis man skal anvende adresserne som baggrund. Fordelen er også, at der er forskellige opsætninger, der kan vælges
  • eller vælg WFS, hvis man skal arbejde videre med adresserne. Kræver at man selv sætter visningen af adresserne op, med retningsvinkel, tekstfont mm.
  • Følg vejledningen

Hvad kan man bruge det til?

Adresserne i AWS kan anvendes til at sammenligne med kommunens egne adresser, som helst skal være sammenfaldende. Hvis der ikke er sammenfald, kan det være et fingerpeg om, at der måske er noget der skal kigges på i kommunen.

I de to nedenstående eksempler, er de runde blå prikker kommunens egne adresser og husnumrene er adresserne, som de er registreret i AWS.

Ved den største bygning er der fint sammenfald mellem kommunens adresser og AWS. Ved den anden bygning ser det ud til, at der i den røde markering mangler en adresse i BBR og dermed også i AWS.